Päiväretkikohteet – Etelä-Savon helmet
Nämä päiväretkikohteet sijaitsevat 30 – 60 minuutin ajomatkan päässä Mikkelistä.
Valmiita retkiä pääset katsomaan TÄSTÄ
Neitvuori
Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista kohdista (184 m). Sen huippu kohoaa 110 metriä Saimaan pintaa korkeammalle. Neitvuori sijaitsee n. 40 km:n päässä Mikkelin keskustasta.
Neitvuori on tunnettu näköalapaikka, jonka laelta aukeaa näyttävä maisema sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä, mutta Neitvuorella on myös paikkansa kansantaruissa: perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka, minkä lisäksi Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä.
Alueen kallioperä koostuu kiillegneissin ja graniitin muodostamasta migmatiitista, jota karakterisoivat murrokset ja ruhjeet. Neitvuori on eheämpänä kallioperän lohkona jäänyt ympäristöään korkeammaksi.
Neitvuori on voinut olla pyhäpaikka kauan sitten eläneille esivanhemmillemme. Siihen viittaisi Neitvuoren vanhempi nimi Hiidenvuori. Ihmiset nimittivät ennen vanhaan pyhiä lehtoja ja hautausmaita hiisiksi. Hiisi-alkuisia paikannimiä löytyykin lähitienoolta runsaasti, esimerkiksi Hiidenmaa-nimiset paikat Neitvuoren ympärillä.
Neitvuoren reiteiltä löytyy useita näköala- ja taukopaikkoja tulisijoineen sekä Hiidenkierros-reitiltä mm. näyttävä Hiidenkota. Retkeilijän on hyvä varata riittävästi aikaa patikoidessaan vaativissa maastoissa. Neitvuoren pysäköintialueen lähellä on Hiidenlahden laivalaituri.
Astuvansalmen kalliomaalaukset
Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus ja ne on löydetty vuonna 1968. Kalliomaalaukset sijaitsevat Mikkelin Ristiinassa, Etelä-Savossa. Maalaukset sijaitsevat Suomen kalliomaalauksille tyypillisesti etelään avautuvassa kalliossa.
Astuvansalmen kallioseinämässä on esihistoriallisia kalliomaalauksia kiillegneissiä leikkaavassa graniittijuonessa. Kallioon maalattuja kuvia on kaiken kaikkiaan noin 80 (hirviä, ihmisiä, veneitä ym.), ja ne sijoittuvat 4-9 m Saimaan nykyistä vedenpintaa korkeammalle. Kuvat on maalattu joko veneestä tai muinaisen Saimaan jäältä käyttäen vereen, rasvaan tms. sekoitettua punamultaa. Kallion muoto itsessään on myös erikoinen, sillä järveltä päin katsottaessa se muistuttaa sivuun käännettyjä kasvoja. Alueella voi myös harrastaa sukellusta – järvestä kallion edustalta on löydetty meripihkariipuksia. Lisäksi maalta on löydetty kampakeraamisen ajan nuolenkärkiä.
Astuvansalmen kalliomaalaukset ajoitetaan Saimaan vesistöhistorian avulla. Ajanjaksolla 7 000-5 700 vuotta sitten vedenpinta oli Astuvansalmen alueella 86-86,5 m mpy eli noin 10-10,5 metriä nykyisen Saimaan pinnan yläpuolella. Kalliomaalaukset ovat siis nuorempia kuin 5 700 vuotta. Ylimmät maalaukset on voitu tehdä melkein heti Vuoksen synnyn jälkeen (vedenpinta laski Vuoksen puhjetessa n 3 m) ja alimmat pari tuhatta vuotta myöhemmin.
Rakokallio
Rakokallio sijaitsee Sydänmaan retkeilyreitin varrella Anttolassa, Mikkelissä. Rakokallio on luonnonsuojelulailla rauhoitettu kalliohalkeama, joka kuuluu Saimaa Geopark kohteisiin.
0.5-1 m leveä kuilu on noin sata metriä pitkä ja enimmillään kymmenen metriä syvä. Kuilun haarniskapinnoiksi tulkitut seinämät ovat enimmäkseen graniittia, mutta myös migmatiittista kiillegneissiä on näkyvissä. Rakokallio sijaitsee merkityn luontopolun varrella.
Rakokallio on upein nähtävyys alueella kiertävällä Sydänmaan retkeilyreitillä. Sydänmaan 5 km:n merkitty retkireitti kulkee metsäisessä maastossa. Reitin varrella, Metsomäen näköalapaikalta avautuu upeat maisemat ja Mäkilammen rannalla olevan laavun luona voi uida, sytyttää nuotion sekä yöpyä.
Vedenjakajareitistö
Vedenjakajareitistö polveilee harjumaiseman, hiekkakankaiden ja hienon suoluonnon äärellä Pieksämäellä. Vedenjakajan alue toimi vesireittien risteysasemana, jonka kautta kulkivat niin ihmiset, kauppatavarat kuin työkalutkin, jättäen samalla paikalliskulttuuriin asenteen, jossa kulkijaan suhtaudutaan kuin odotettuun ystävään.
Vedenjakajareitistöllä voi valita useista eri mittaisista reiteistä tai tutustua Partaharjun alueeseen ja mm. maailman korkeimpaan Ristikiven kirkkoon.